DİŞ İMPLANT TEDAVİSİ
Diş Hekimliği tarihinin ilk devirlerinden bu yana insanlar eksik dişleri nedeni ile kaybettikleri çiğneme fonksiyonlarını protezler ile gidermeye çalışmışlardır. Diş eksikliklerinin yerine konulması diş hekimliği mesleğinin en temel uğraşlarından birisi olmuştur.
Diş hekimi olarak bizler sabit ve hareketli protez uygulamaları yapabilmekteyiz. Hareketli protezler diğer dişlerden ve damaklardan destek alarak ağızda tutunurlar ve bu nedenle de çiğneme işlemi esnasında kolaylıkla yerlerinden çıkabilirler. Bu durum hasta konforu açısından oldukça önemli bir problemdir. Sabit köprü protezler ile bu sorun ortadan kalksa da sabit protez yapabilmek için ağızda destek olabilecek bir dişe ihtiyaç duyulmaktadır. Dişsiz sonlanan çenelerde sabit protez uygulaması geleneksel yöntemlerle mümkün değildir. Bunun yanında sabit köprü protezleri uygulanırken dişlerden destek alınması gerekmekte ve bu durumda sağlıklı dişlerin küçültülmesi gerekmektedir.
İmplant tedavisi; çene kemikleri içerisine yerleştirilen titanyum esaslı yapay diş kökleri ile üzerlerine yapılan sabit protezleri kapsayan bir uygulama şeklidir. Diş hekimi tarafından küçük bir cerrahi işlem ile çene kemiği içine yerleştirilen dental implantların ameliyat sonrası yaklaşık 3 ay kadar çene kemiği içinde kalması ve kemik ile kaynaşması beklenir. Yeterli süre beklendikten sonra ilgili bölgeden ölçü alınarak yerleştirilen implantın üzerine sabit diş protezi hazırlanır ve yapıştırılır.
İmplant tedavisi eksik olan dişimizin önündeki ve arkasındaki dişler küçültülmeden yani komşu sağlıklı dişlere zarar vermeden yapılan bir tedavi türüdür. Dişlerimiz çekildiği zaman çene kemiğinde çökme meydana gelmeye başlar oysaki diş çekimi sonrası aynı bölgeye yerleştirilen implant bu bölgede meydene gelebilcek olan çökmeye engel olarak daha estetik protezlerin yapılabilmesine olanak verir. Ayrıca implant tedavisi ile eksik dişler sebebiyle kaybolan çiğneme fonksiyonu doğala en yakın şekilde taklit edilir.
- Diş eksikliğiniz giderilirken sağlam dişlerinize küçültülmesini istemiyorsanız,
- Çenenizin arka tarafında köprü ayağı olarak kullanılabilecek bir dişin olmadığı durumlarda,
- Ön bölgede tek diş eksikliğinde köprü yaptırdığınızda doğal görünümün bozulacağını düşünüyorsanız,
- Kullandığınız köprünün altındaki dişlerin kurtarılma şansı yoksa,
- Bir veya birden fazla diş eksikliğiniz varsa,
- Çenenizin arka tarafında diş eksikliği varsa ve hareketli protez kullanmak istemiyorsanız,
- Diş eksikliği sonucu kemik erimesinden korumak istiyorsanız,
- Hiç dişiniz yoksa,
- Hareketli protezlerinizden memnun değil ve kurtulmak istiyorsanız,
- Alt üst protezlerinizi yapıştırıcı olmadan kullanamıyorsanız,
- Damağınızı kaplayan protezlerle tat almaktan zorlanıyorsanız,
- Hareketli protezlerinizin kullanımıyla ilgili problemleriniz var ise,
- Kullandığınız hareketli protezler konuşmanızı bozuyorsa,
- Yemek yerken protezlerin altına gıda artığı kaçıyor ve kötü koku oluşuyorsa,
- Besinleri yerken ısırma koparma hareketi yapmak istiyorsak, daha güçlü çiğnemek istiyorsak implant tedavisi sizler için alternatif tedavi olabilir.
İmplant tedavisinde de başarı kişiden kişiye değişmekle beraber. İyileşmeyi engelleyen özel bir rahatsızlığınız (kontrolsüz şeker hastalığı, kanser, kemik hastalıkları, diğer kontrolsüz sistemik hastalıklar, vb.) olmadığı sürece yaşı 18 den büyük olan her hastaya implant tedavisi uygulanabilir. Sistemik rahatsızlığı olan hastalarda da operasyona karar vermeden önce mutlaka hastayı takip eden tıp doktorundan konsültasyon istenir. İmplantların başarısızlık nedenleri arasında kemik kalitesinin iyi olmaması, yetersiz kemik seviyesi, alt ve üst çeneler arasındaki mesafenin yetersiz olması, cerrahi işleme bağlı olan uygulama hataları (yetersiz sterilizasyon, yetersiz su kullanımına bağlı ısınma ve travmatik uygulama) sayılabilir. Şeker hastalığı, kemik hastalıkları, bağışıklığı etkileyen rahatsızlıklar ve sinüs problemi gibi belli kronik hastalıklar da implantın kemikle kaynaşmasını etkileyebilirler. Sigara içme alışkanlığı olan hastalarda da iyileşme süreci olumsuz etkilenir. Ancak doğru planlama ve uygun şekilde implant uygulanması başarı seviyesinin çok yüksek olmasını sağlayacaktır. Özellikle ameliyatın yapıldığı ilk bir hafta sigara kullanımını bırakmak en uygun seçenek olacaktır. İmplantın sizin için doğru seçim olup olmadığını öğrenmek için diş hekimlerimize başvurabilirsiniz.
İmplant tedavisi işlemleri lokal anestezi veya sedasyon altında uygulanan gayet komforlu uygulamalardır.İmplant uygulama işlemi sonrasında orta şiddette rahatsızlık ve şişlik oluşabilir fakat bu doktorunuzun yazacağı reçeteyle alınan ağrı kesicilerle kontrol edilemeyecek bir şey değildir. Her ameliyatta olduğu gibi gerekli görüldüğü takdirde önlem amaçlı antibiyotik kullanılabilir.
Diş hekimleri genellikle diş çekimi sonrası implantı uygulaması için 6 ay beklerler. Ancak bu tedavinin ertelenmesi kalan kemiğin o zamana kadar incelmesine sebep olabilir. İnce ve erimiş bir kemik de gülüş estetiğinin oluşturulmasında riskli olabilir. Bu nedenle aksi bir durum söz konusu değilse çekim sonrası implant uygulaması hemen yapılabilir.
Şu durumlarda çekim sonrası implant önerilmektedir:
- Çene kemiğinde ciddi iltihap, apse olmadığı durumlarda,
- Travmatik bir yaralanmaya bağlı olarak diş kaybedilmişse,
- Tamir edilmeyecek kadar büyük madde kaybı olan dişlerin çekilmesi gerektiğinde,
- Konjenital olarak daimi diş eksikliği olan hastalarda süt dişlerinin kayıplarından sonra,
- Kanal tedavisi başarısız olmuş enfeksiyonun olmadığı dişlerin yerine.
Dişler çiğneme esnasında çene kemiklerine kuvvetleri iletir ve onların bu kuvvetlere karşı güçlü olarak kendilerini geliştirmelerini sağlar. Dişlerin eksilmesi halinde çene kemiğine yaptıkları basınç ortadan kalkar. Bu da eksik dişin olduğu bölgede kemik erimesine sebep olur. Klasik tip protezler dediğimiz köprülerde eksik olan dişlerin olduğu bölgelerde kemik erimesi devam eder. İmplantlar, diş kökleri gibi çene kemiğini destekler ve diş üzerinde oluşan basıncı çene kemiğine iletirler. Bu sayede kemik erimeleri engellenir.
Kontrol altındaki şeker hastaları, tansiyon, kalp rahatsızlığı olanlarda, baypas ameliyatı geçirmiş kişilerde, kalbinde stent olan hastalarda doktor kontrolünde oldukları ve ilaçlarını düzenli kullandıkları sürece implant tedavisi yaptırabilirler. Aşırı kemik erimesi olan kişilerde ise kemik ve kan ölçümlerine bakılarak tıp doktorlarının onayı doğrultusunda implant uygulamasına karar verilir.
Genç bireyler için büyüme gelişimini tamamlamış olmak yani kemik gelişimini tamamlamış olmak implant uygulaması için yeterlidir. Genellikle 16-18 yaş sınır olarak kabul edilir. Bunun dışında genel sağlık durumu iyi olan herkese, implant tedavisi yapılabilir. Bu tedavide bir üst yaş sınırı yoktur.
Titanyum, senelerdir tıbbın birçok alanında güvenle kullanılmaktadır. Bu nedenle doku reddi söz konusu değildir. Vücut titanyuma karşı herhangi bir iltihabi ve alerjik reaksiyon oluşturmaz. Dental implant tedavileri 60’lı yılların ortalarından beri başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Titanyum implantlar, insan vücuduyla mükemmel bir uyum sağlayan yapılardır.
Dental implantlar uzun yıllardır diş hekimlerinin gönül rahatlığıyla kullandığı materyallerdir ve günümüze kadar hiçbir alerjik reaksiyon ile karşılaşılmamıştır. İmplantların yapımında kullanılan titanyum elementi doku ile reaksiyona girmeyen, biyolojik uyumlu bir materyaldir.
İmplant tedavisi için kemik miktarı yeterli değilse bazı cerrahi işlemlerle yeni kemik oluşturulabilir ve oluşturulan bu kemiklere implant uygulamaları gerçekleştirilebilir. Üst çene kemiğinin sağ ve sol bölümlerinde “sinüs” adı verilen boşluklar uzun süreli dişsizlik nedeniyle genişleyebilir ve aşağıya doğru sarkabilir. Bu durum sinüs bölgesinin altında kalan dişsiz bölgelere implant yapılmasını engelleyebilir. Bu durumda da “sinüs lifting” adı verilen özel bir cerrahi müdahale sonrası implant uygulanabilir.
İmplant ne kadar doğru uygulanırsa uygulansın uzun dönem başarısı için doğru ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri şarttır. Ameliyattan hemen sonra bile ağrınızın müsaade ettiği kadarıyla temizliğe dikkat etmeli yumuşak fırçalarla yaralı bölgeleri temizlemelisiniz. İmplantlarda dişlerdeki gibi çürük ve diş eti hastalıkları oluşmasa da peri- implantitis denilen implant etrafındaki yumuşak doku iltihabı oluşabilir. Bunu engellemek için kendi doğal dişlerinizi fırçaladığınız gibi implant üstü protezlerinizi de fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Hatta fırça veya diş ipinin ulaşamadığı yerler için tasarlanmış özel diş arası fırçalar (interproksimal diş fırçaları), protez altına giren özel diş ipleri (superflosslar) ve ağız duşlarıyla tam bir ağız bakımı yapmak hem implantlarınızın hem de yaklaşık 10 yıl kullanabileceğiniz protezlerinizin ömrünü uzatacaktır. Ayrıca en az 6 ayda bir yapacağınız diş kontrollerinizi de kaçırmamalısınız.
Hiçbir protez kendi dişlerinizin yerini tutamaz ama implant ve üst yapısı kaybedilmiş dişlerinize en yakın tedavi seçeneklerindendir. İmplant üstü sabit protetik restorasyonlar klasik protezlerin verdiği yabancı cisim hissini uyandırmaz diğer protezler gibi konuşma ve çiğneme sırasında ağızda hareket etmez. İmplant tedavileri, rahat çiğneyebilme imkânı sağlar, sert ve kuru yiyecekleri dahi rahatlıkla yiyebilmenize yardımcı olur.
İmplantların ömrü de doğal dişlerimiz kadardır. Başarılı bir implant tedavisi sonrasında ağız ve diş sağlığınıza önem verdiğiniz ve bakımlarını tam yaptığınız sürece uzun yıllar sorunsuz olarak ağzınızda kalacaktır.
İmplantlar manyetik değildir ve detektörü etkilemek için fazla küçüktür. Detektör implantlarınız için uyarı verse bile sorunu çabucak ve kolayca açıklayabilmeniz için bir implant kimliğiniz olacaktır.
İmplantların elektromanyetik etkisi yoktur ve kalp pilimizi etkilemez.
Doğru planlama-cerrahi teknik-sterilizasyon-protetik üstyapı ve iyi bir bakım ile başarı oranını %98’lere çıkarmak mümkündür. Ancak, implant uygulamasının başarılı olması hastanın iyileşme potaniyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı ve hekimin cerrahi becerisi ile de ilgilidir.
Titanyum %99,9 saflıkla elde edilen çok ileri bir endüstri ürünüdür. Bu yüzden ürünün üretilmesi ve kullanıma sunulması maliyetli bir işlemdir. İmplant tedavisinin ücretinin yüksek ya da düşük olması uygulanan implant markasına, işlem sırasında kullanılan yardımcı cerrahi malzemelere bağlıdır.
İmplant uygulaması ile doğal diş formunda, estetik ve çiğneme fonksiyonunu yerine getiren bir diş elde edilirken, çevredeki dişlerin kayıp diş boşluğuna kayması ve diğer dişlerdeki şekil bozuklukları da engellenmiş olur. Ayrıca diş çekimini takiben çenelerde görülen işlevsizliğe bağlı kemik erimesi implant uygulması sayesinde önlenebilir veya yavaşlatılabilir.
Tek diş eksikliklerinde protez (köprü) yapabilmek için bazen boşluğun iki yanındaki sağlam dişlerde de belirli miktarda aşındırma yapmak gereklidir. Fakat implant uygulaması yapıldığında herhangi bir dişin kesilmesine gerek kalmadan eksik dişin önce kökünü taklit eden implant yerleştirilmekte daha sonra ise üst protezi (diş) yapılarak dişsizlik giderilmektedir.
İmplant tedavileri çenelerin en gerisindeki dişleri kaybederek hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalarımıza tekrar sabit proteze kavuşma olanağı sunmaktadır.
Birçok dişsizlik vakasında çeşitli sebeplerden dolayı kullanılamayan damak gibi hareketli protezlerin yerine sabit tedaviyi ve iyi bir estetiği mümkün kılan implant tedavisi ile hastalarımız günlük hayatlarında yemek yerken, konuşurken, gülümserken çok daha rahat edeceklerdir.
Muayene işleminden sonra ilgili bölgelerden panoramik radyografi veya üç boyutlu görüntü (tomografi) alarak modelleme yapılır ve implanta uygunluğunuza ve hangi tür implant uygulanacağına karar verilir. Hastamız ikinci randevusuna geldiğinde implant yerleştirilmesi rutinde lokal anestezi ile yapılmaktadır. Operasyondan sonra kalıcı protezleri 3-4 ay sonra yapmaktayız ama özel durumlarda daha kısa sürede protetik restorasyonları yapabildiğimiz özel yöntemlerimiz de mevcuttur. Kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda bekleme süresi uzayabilir. Sonrasında ölçü alınır ve planlanan protez yapılır.
İmplant tedavisi öncesi görüntüleme çok önemlidir. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri çene kemiklerinin durumunu çok net gösterdiği için, tomografiler implantın yapılabileceği kalitede kemik olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmakta ve ameliyat başarısının artırmaktadır. Panaromik filmin yetersiz kaldığı durumlarda doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda tomografi çektirmelisiniz.
İmplant uygulaması sonrası cerrahi bölgeyi temiz tutmaya, bir süre bölgeye gelebilecek direkt kuvvetlerden sakınmaya özen gösteriniz. İmplant cerrahisi sonrasında işlem yapılan bölgeye hekiminizin önerisi doğrultusunda belirli aralıklarla soğuk uygulaması yapmanız önemlidir. Bu, ödem ve şişliği engelleyecektir. Hekiminiz tarafından size verilecek ilaçları düzenli kullanmanız ve iyileşmeyi hızlandırmak amaçlı uygulanan düşük dozlu lazer uygulamaları da iyileşme döneminde önemlidir. Bu dönemde ağız bakımınız çok iyi olmalıdır.
Yeterli kemik varsa diş hekimlerinin tercihi her zaman kaybedilen her dişin yerine bir implant uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilip üzerine köprü protezi yapılabilir. Yerleştirilecek implantın sayısı ancak hekimin klinik ve radyografik muayenesinden sonra belirlenebilir.
Alt üst çene tam dişsizlik durumlarında klasik olarak yaptığımız damak diye adlandırılan hareketli protezlerin kullanımı oldukça zor ve konforsuzdur. İmplant uygulamaları ile bu hareketli protezlerin yerine sabit veya yarı sabit protezler yapılabilmektedir. Doğru yöntemleri sizlere anlatmak için diş hekimlerimiz hazırdır.
İmplantın yerleştirilebileceği kalınlıkta, yükseklikte ve kalitede kemiği olan herkese ‘’sistemik sağlık durumu’’ müsaade ettiği sürece implant yapılabilir. Sadece bazı kişilerde diş ve dişeti iltahapları çevrelerindeki kemik dokusunun erimesine ve azalmasına sebep olurlar. Bu nedenle diş hekiminize muayene olmanız gereklidi
Dişi çekip hemen implant yapılmasına “immediat implant uygulaması” ismi verilir. Uygun koşullar sağlandığında tercih edilebilen bir tekniktir. Bu işlemde en büyük risk diş çekim soketinde bulunan enfekte dokulardır.
Diş eksikliğinizin sayısına bağlı olarak ne tür bir geçici protez yapılacağına yine hekiminiz karar verecektir. Eğer fazla diş eksikliğiniz varsa bu dönemde geçici hareketli protez yada uygulanan yönteme göre sabit bir protez kullanabilirsiniz. Tam dişsizliklerde ve bazı durumlarda kısmi dişsizliklerde All on Four tekniği uygulanarak anında sabit geçici diş yapmak mümkündür.
Ararştırmalar implantların cerrahi olarak yerleştirilmesinde zaman içinde % 98 başarı sağlandığını ortaya koymaktadır. Bu köprü protezlerinde 10 yıllık süreçte % 60 tır. Bu tip implantlar da başarısızlık genellikle cerrahi işlemden sonraki ilk bir yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreden sonra her yıl implant başarısızlık oranı %1’e düşmektedir.
Tedavinin başarısı hastanın iyileşme potansiyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı, kullanılan implantın markası ve hekimin cerrahi becerisi ile ilgilidir.