DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ

Dijital Diş Hekimliği Nedir?

Günümüz diş hekimliği olanakları, inovatif teknoloji sayesinde hekim için kolaylık, hastalar için de konfor sağlamaktadır. Dijital diş hekimliği diye adlandırabileceğimiz bu yeni yöntemlerde klasik yöntemlerle yapılan ölçü alma işlemleri akıllı bir ağız içi tarayıcı ve bilgisayar yardımıyla yapılmaktadır. Ağız içerisinden kolaylıkla görüntü alabilen özel bir kamera sayesinde restorasyon yapılacak dişin ölçüsü dijital olarak alınmakta ve bilgisayar ortamına aktarılmaktadır.

CAD-CAM Sistemi Nasıl Çalışır?

Ağız içinden kamera ile hazırlanmış kavitenin veya prepare edilmiş dişin optik, dijital ölçüsü alınır. Amaca uygun bilgisayar programı ile tasarımı yapılır, blok kazınır Klinikle kullanılan CAD CAM sistemi ile dijital ölçünün alınmasını takiben, tasarım ve üretim hastanın yanında gerçekleştirilmekte ve işlem tek seansta bitirilebilmektedir.

Dental Cad/Cam sistemleri diş hekimliğinde bilgisayar desteği ile direk olarak hasta ağzından dijital ölçü alma tarama ve buna uygun restorasyonların hazırlanabildiği günümüz teknolojisidir.

Dijital Diş Hekimliği ve Gülüş Tasarımı

Dijital diş hekimliğinin en önemli avantajlarından biride estetik gülüş tasarımında gönül rahatlığı ile kullanılabilmesidir. Mikro kamera yardımı ile üç boyutlu hale dönüştürülen dişler üzerinde, bireyin yüz ve ağız yapısına uygun olarak istediği değişiklikleri yapabilmekteyiz. Ayrıca; sanal olarak aşındırmaların yapılabilmesine, ekleme, kontür değişikliği yapılabilmesine, karşı dişlerle olan kontakt noktalarının sıklığının artırılıp azaltabilmesine olanak vermektedir.

Dijital diş hekimliği sayesinde elde edilen dişlerin olası bitmiş haline yönelik görüntüler bireyin gerçek yüz fotoğrafı ile uyumlanmakta, diş hekimi ve birey, yeni yapılacak restorasyonu bitmeden görebilme imkânına sahip olmaktadır.

Dijital diş hekimliği ile yapılan tedavileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

Kanal tedavi sonrası madde kaybı çok olan dişlerin kuron ile restorasyonunda,

İnley-onley porselen dolguların yapılmasında,

Diş eksikliklerinin dental köprülerle tedavi edildiği durumlarda,

Dental İmplant üstü porselen restorasyonların gerektiği durumlarda dijital diş hekimliği devreye girebilmektedir.

Dijital diş hekimliğinin ne gibi avantajları vardır?

Bu sistem kullanılarak hastaya aynı seansta tedavi yapılan dişe üst restorasyonu da tamamlanabilmektedir. Hem estetik hem de tek seans gibi çok daha kısa sürede tedavinin tamamlanabilmesi hasta ve hekim açısından bu sistemlerin en büyük avantajıdır. Daha önceleri hasta ağzından ölçü maddeleri kullanılarak alınan ölçülerin hastada oluşturduğu bulantı refleksinin olmamasıdır. CAD CAM sayesinde Dijital diş hekimliğindeki gelişmeler diş hekimine ve diş teknisyenine bağlı başarısızlık nedenlerini azaltmıştır.

Dijital diş hekimliğinde kullanılan malzemeler nelerdir?

Yapılacak dişlerin bölgesine ve gelen kuvvetlerin yoğunluğuna göre malzeme seçimi hekim tarafından belirlenir. Dijital diş hekimliğinde ZİRKONYUM EMPRESS KOMPOZİT ve KOMPOZİT PORSELEN karışımı malzemeler kullanılır.

Eksik Dişlerin Tedavisinde Yapılan Porselen Köprü İşlemleri de Bu Yöntemle Yapılabilir Mi?

Eksik dişlerimiz olduğunda yapılan porselen köprüler de bu yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Yıllarca kullanılan klasik tipte ölçü alma tekniklerine gerek kalmadan dişler dijital olarak taranarak ölçü işlemi tamamlanır. Protetik üst yapılarda kısa sürede yapıştırılmaya hazır hale getirilir.

Geleneksel macun kıvamındaki ölçü materyalleri tarihe mi karışıyor?

Bu yöntemler sayesinde özel ağız içi kameralarla kolaylıkla restorasyon yapılacak dişin ölçüsü dijital olarak alınmakta ve bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Böylece ölçü alımı sırasında yaşanabilecek mide bulantısı, öğürme gibi durumlar ile alerjik reaksiyonlardan da hasta korunmuş olmaktadır.